Monday, 19 November 2012

kisah kepingan dolar

as salam wbt, hari ini saya ingin nukilkan sebuah cerita ringkas, yang telah begitu banyak membuat saya bermuhasabah sepanjang hari; sungguh tarbiyyah dari Allah itu datang setiap saat, cuma kita yang terkadang tidak sedar akan hikmahnya yang hadir dalam setiap nikmat dan ujian.

lewat pagi ini saya telah diberi amanah untuk memulangkan kereta yang disewa ke pemilik asalnya, di Hutt Road Wellington. Saat saya begitu yakin untuk meletakkan kereta tersebut di celah parkir kereta, saya dikejutkan dengan suara salah seorang pekerja di syarikat itu. katanya, berhenti dan biarkan sahaja kereta itu di situ. rupa-rupanya kereta yang saya bawa tanpa sengaja telah tergores kereta di sebelah, yang panjangnya lebih kurang seinci. malang tidak berbau, itu bukan sekadar goresan tetapi calar yang telah mencacatkan pandangan pada kedua-dua kereta. usai kereta saya diperiksa, saya berjumpa dengan pemilik syarikat kereta tersebut untuk melihat nilai kerosakan itu.

Baiklah, dan kemudian ada beberapa jumlah wang yang terpaksa dibayar, kerana ianya melibatkan "minor damage" terhadap kereta tersebut. dan walaupun mencecah ratusan dolar, sebelum diberitahu nilainya, saya beristighfar di dalam hati, ini mungkin ujian dari Allah.

dan benarlah hakikat ujian itu datang dengan banyak hikmah. walaupun dengan sebuah goresan kecil pada kereta dan ratusan dolar, namun apa yang saya pelajari daripada kejadian ini terlalu banyak sekali. saya nekad pulang ke rumah, tanpa menceritakan walau secebis kisah ini kepada sesiapa, lantas cuba untuk memujuk diri agar redha. setiba di rumah, seorang teman mengajak saya duduk menonton sebuah video pendek.

tajuknya, "Tears of Gaza, The War They Don't Show You". Sekali lagi saya merasakan Allah telah mengajar saya untuk tidak terlalu 'attach' pada dunia. apalah sangat nilai ratusan dolar yang boleh diganti bila-bila masa jika dibandingkan saudara seakidah saya yang kehilangan nyawa, tanah dan seluruh kehidupan mereka setiap saat pada ketika ini? apalah sangat ujian yang saya hadapi, dibandingkan dengan mereka yang saban hari berperang dengan perasaan diri untuk tabah meneruskan kehidupan, mencari sumber untuk hidup, walau sekadar air bersih dan secebis makanan untuk menghilangkan kelaparan?
apalah sangat gelisah saya dibandingkan dengan ketakutan dan kegusaran yang sangat dahsyat pada jiwa mereka saat dihentam bom pengganas Israel, setiap hari setiap malam sehingga tidak memungkinkan mereka untuk mendapat nikmat tidur atau rehat yang cukup itu?

apalah sangat ujian saya ini? dan saya sangat tidak merasa layak untuk sedih, hanya kerana wang. saya sangat merasa 'loser' jika saya membiarkan diri saya terlalu dibebani dengan ujian sekecil ini..

"ya Allah perkuatkanlah iman diri ini; agar kuat menghadapi ujian-Mu dan agar diri ini mampu belajar dan meningkatkan diri dalam mengejar cinta-Mu dan bukannya mengakibatkan aku jauh dari-Mu"

dan Allah memang telah berfirman di dalam Quran, setiap manusia tidak akan terlepas daripada ujian harta, dan anak-anak. dan hari ini, kebenaran ayat Quran ini, telah mentarbiyyah saya. kita bakal diuji dengan harta, itu pasti. bukan hanya apabila kita kaya atau miskin; tetapi kerana harta itu menjadi rezeki buat semua, dan harta boleh menjadi fitnah jika kita menyalahgunakannya. Nauzubillah.

“Kamu sungguh-sungguh akan diuji terhadap hartamu dan dirimu. Dan (juga) kamu sungguh-sungguh akan mendengar dari orang-orang yang diberi kitab sebelum kamu dan dari orang-orang yang mempersekutukan Allah, gangguan yang banyak yang menyakitkan hati. Jika kamu bersabar dan bertakwa, maka sesungguhnya yang demikian itu termasuk urusan yang patut diutamakan,” 
(ali-Imran: 186)

dan semoga ujian ini; mengajar saya bahawa harga tarbiyyah dari Allah itulah yang paling berharga dan bermakna dalam hidup ini. dan kerana Quran dan sunnah itulah pemimpin yang bakal membantu kita di akhirat kelak. InshaAllah.


“Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang yang sabar. (iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata “innalillahi wa inna ilaihi raji’un” (sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nyalah kami kembali),” 
(al-Baqarah: 155-156)

a fortune is nothing compared to tarbiyyah,
farahfareen
No comments:

Post a Comment